Starta företag för sidoinkomst

Ett smart sätt att förbättra din privatekonomi är genom att starta ett företag vid sidan om. Över en miljon svenskar har eget företag, så det är väldigt vanligt. Med företag kan du få inkomst på din hobby, mer pengar och även göra avdrag.

Börja hos Skatteverket

Det första som du behöver göra är att ansöka om en F-Skattsedel på Skatteverkets hemsida, så att du juridisk blir företagare. Med en F-Skattsedel kan du ta betalt för produkter och tjänster, samt göra avdrag. När du ansöker om att bli företagare behöver du inte betala något, ha en plan eller ens något namn. Däremot måste du veta lite om vad du ska hålla på med. Ett tips är då att vara just vag. Om du vill tjäna pengar på din stora hobby hundar, är det smartare att bara skriva hundar än att specificera det med hundpromenader eller hundshop online. Du kan förändra vad du ska hålla på med senare, men gör det enkelt från början.

Sätt igång

Det fina med att ha ett företag vid sidan om din vanliga lön är att du kan låta det ta tid. Du behöver inte pengarna imorgon. Vissa personer börjar med ett sidoföretag, som en dag blir deras heltidssyssla. För att lyckas måste du medvetet arbeta med dina produkter eller tjänster, lära dig grunderna i marknadsföring och ha en egen sajt och sociala konton. Kom på ett bra företagsnamn som både är ledig som domän och på sociala medier. Du bör också skapa en logga. Antingen köper du en logga av en designer eller så använder du en gratis designskapare på nätet. Det förstnämnda blir bättre, men det viktigaste är att du kan börja bygga upp ditt varumärke.

Det är klokt att göra skillnad på dina personliga sociala konton och ditt företag. Du kan även rensa dina sociala konton och låta fokus bli på ditt företag, men under ditt namn. Det svåraste är ofta att få de första tio kunderna eller sälja de första tio produkterna. Det finns mycket kunskap på internet som du kan ta del av alldeles gratis för att lyckas om både marknadsföring, sociala medier och kunskap inom ditt intresseområde.