Utbildning ger högre lön

Bland det bästa du kan göra för din privatekonomi är helt enkelt att utbilda dig. Du måste inte utbilda dig på högskola, utan det är själva kunskapen och vidareutbildningar inom olika områden som är det viktiga.

Högre lön

Ju mer kunskap du har, desto intressantare är du på arbetsmarknaden. Det gäller oavsett om du har specialiserat dig inom datavärlden, reklam eller finsnickeri. Lär dig nya saker genom att gå kurser, utbildningar och workshops. Det gör att du har mer att erbjuda. Låt oss säga att du är utbildad bilmekaniker. Om du då också talar tyska eller spanska, kommer din arbetsgivare tycka att du är lite viktigare än de andra som bara kan svenska och engelska. Den specialkunskapen, språk, kan då företaget använda för att få fler kunder. Det gäller all kunskap som är applicerbar i verkligheten.

Högskola och universitet

Om du gillar att studera eller vill gå en särskild utbildning som kräver högskoleexamen är det smart att ta CSN-lån och vidareutbilda dig. Med CSN-lån kan du i lugn och ro fokusera på dina studier utan att behöva tänka så mycket på ekonomin. När du sedan är klar kommer du lättare att kunna komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb med bra lön. Det kan dock vara klokt att tänka på att även CSN-lånen ska betalas tillbaka och att du bara får studera ett viss antal år. Därför är det inte smart att först läsa en massa olika kurser under två år tid som inte har något med din framtid eller varandra att göra. Det kan ge dig problem om du sedan kommer på att du vill bli veterinär eller läkare.

Gymnasiekompetens

Kan du ha en god privatekonomi med bara gymnasiekompetens. Svar: ja! En utbildning är bara en utbildning. Det viktigaste är hur du hanterar dina pengar och ditt liv. Många företagare har gått praktiskt program på gymnasiet och har efter 10-20 år en bättre privatekonomi än många lärare, rent av läkare. Du måste ha rätt driv och vilja lära dig nya saker. Om du går en högskoleutbildning för att få ett fast jobb, är det vad du kommer att få. Om du däremot är en kreativ och nyfiken person som lär dig marknadsföring, testar på olika saker och jobbar 15 timmar om dagen kommer du troligtvis att ha personligheten för att lyckas. Däremot kan det vara klokt att läsa en kurs på högskola, bara för att testa på.