Hyr ut ett rum

Du behöver mer pengar, men kan inte jobba extra. Då kan du hyra ut ett rum, särskilt om du bor i en större stad med många studenter.

Extrarum blir inkomst

Att hyra ut ett rum kommer att påverka din ekonomi positivt redan nästa månad. Det är ett snabbt sätt att tjäna pengar på. Du får enligt lagen hyra ut ett rum, dock måste hyran vara rimlig. För många kan tanken på att ha en inneboende vara jobbig. Genom att tänka igenom hur mycket pengar du kommer att tjäna samt vilka husregler som är viktiga för dig gör det lättare. Först och främst ska du hyra ut ett möblerat rum och med ett kortare kontakt. Börja med 3 månader. Kommer ni bra överens skriver du sedan ett nytt kontrakt på 6 månader. Läs på om hur du ska skriva hyreskontrakt, så att du inte blir fast med fel person. För det andra är det DU som väljer person och sätter upp regler. Istället för att hyra ut till en student kan du hyra ut till en person som vill fokusera på sin ekonomi: jobba mycket och betala lite i hyra för att personen ska resa, starta företag eller betala av sina lån. Då får du mer av din bostad för dig själv. För det tredje kan du besluta dig för att testa 3 månader. Om du inte gillar det, så får personen flytta när kontraktet upphör.

Studentstäder

Om du bor i en studentstad som Uppsala, Stockholm eller Umeå kommer du lätt att hitta någon som vill hyra ditt rum. Även om du bor allra längst ut på buss- eller pendeltågslinjen. Du kan antingen vända dig till studentföreningar för att hitta en student, eller så annonserar du på Facebook, Instagram eller Blocket.