Investera i aktier

Ett av de vanligaste sätten att få passiv inkomst är genom att äga aktier. Att investera i aktier är något som alla kan göra. Du behöver vare sig ha mycket kunskap eller pengar för att sätta igång.

Aktier och fonder

En aktie är en del av ett företag. Alla företag på börsen har tusentals aktier som privatpersoner och investeringsföretag äger. En fond är en slags aktie som äger andelar i olika företag. Du kan välja att köpa aktier i Volvo, eller att köpa fonder inom bilindustrin. När du investerar i fonder är det en fondmäklare som köper och säljer individuella aktier åt dig. Det är många som börjar med fonder och som sedan går över till aktier.

Sätt igång

Du behöver inte ha tusenlappar för att sätta igång. Det kan räcka med en femhundring. När du ska köpa aktier eller fonder är det smart att satsa på etablerade företag och branscher. Gärna företag vars produkter du köper själv. Gillar du att handla kläder kommer du ha lättare att förstå modebranschen, än skogsbranschen. Du kan lära dig mycket om marknaden genom att läsa branschtidningen Dagens Industri som håller sig á jour med vad som händer i industri- och företagsvärlden.

För att tjäna pengar på aktier behöver du tänka långsiktigt. Besluta dig för att investera 500-2500 kronor varje månad. Du bör sprida dina risker, alltså köpa aktier i 3-4 olika företag i olika branscher. Ofta är det så att en bransch går ner på börsen, medan en annan bransch går upp. Investera inte heller pengar som du inte har råd att förlora, utan arbeta ihop pengar att köpa aktier för.